Πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη κατάσταση να αγοράσετε λάδι πληρώνοντάς το για φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά τελικά διαπιστώσατε ότι πήρατε «γουρούνι σε σακί».
Στη συνέχεια θα σας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες-βήματα ώστε να είσαστε σε θέση να διακρίνετε την ποιότητα του λαδιού που αγοράζετε.
Βασική αρχή: «Το λάδι το καταλαβαίνουμε με τη μύτη και τη γλώσσα. Όχι με το λαιμό». Έτσι έλεγαν οι παλιοί γεωργοί με την αλάνθαστη εμπειρία τους και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δηλαδή με απλά λόγια στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή οσμή και γεύση και όχι τόσο αν είναι ...καυτερό στο λαιμό μας.
1ο βήμα-Οσμή
Με ευλάβεια και αγάπη στο ευλογημένο προϊόν πλησιάζουμε τη μύτη μας, σχεδόν ακουμπάμε στο στόμιο του δοχείου με το λάδι και προσπαθούμε κυριολεκτικά, με μισόκλειστα ή κλειστά μάτια, να «ρουφήξουμε» με διαδοχικές δύο-τρείς εισπνοές, όλη τη μυρωδιά του. Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει και να σχηματίσει νοερές εικόνες. Αν το λάδι είναι φρέσκο, θα σας πλημμυρίσει με ζωντανά αρώματα ελιάς και φύσεως, σαν να βγήκε εκείνη τη στιγμή από το λιοτρίβι. Όσοι έχετε αυξημένη την αίσθηση της οσμής μπορεί τα αρώματα να σας θυμίσουν και φρούτα
Επισήμανση: Αν το άρωματα είναι ευχάριστο, η μύτη σας δεν θα χορταίνει να τα ρουφάει.
Αντιθέτως, αν σας έρχονται οσμές ενοχλητικές, που σας θυμίζουν μούχλα, χαλασμένο τυρί, πολυκαιρισμένο ή καμμένο λάδι ή χωματίλα τότε αρχίστε να είσαστε επιφυλακτικοί με το «λάδι» που πρόκειται να αγοράσετεδιότι δεν είναι ούτε εξαιρετικά παρθένο ούτε φρέσκο. Για να σας βοηθήσουμε, θυμηθείτε πώς μυρίζει το λάδι από το καντηλάκι όταν τελειώνει ή πώς μυρίζει το λάδι που έχετε ξεχάσει για περισσότερο από ένα χρόνο σε κάποιο τενεκέ ή φιάλη. Οι δυσάρεστες οσμές αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα του λαδιού και τα προϊόντα με τέτοιες οσμές πρέπει να αποφεύγονται.
Πρακτικά, αν οι οσμές είναι δυσάρεστες, η μύτη σας θα «μπουκώσει», θα αρχίσετε να δυσκολεύεστε στην δεύτερη εισπνοή και θα σας «ζητάει» να απομακρυνθείτε από το λάδι.
2ο Βήμα-Γεύση
Βάζετε, σε ένα μικρό ποτήρι το ελαιόλαδο. Η μέθοδος που δοκιμάζουμε το λάδι με το δάκτυλο δεν είναι ικανή για ασφαλή συμπεράσματα. Φροντίζουμε το λάδι να μην είναι παγωμένο κατά τη δοκιμή. Για το λόγο αυτό «αγκαλιάζουμε» το ποτήρι με τις παλάμες μας για 1-2 λεπτά ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και να απελευθερωθούν περισσότερα στοιχεία του λαδιού.
Στη συνέχεια δοκιμάστε με μικρές γουλιές και με τη γλώσσα σας γεμίστε όλη τη στοματική σας κοιλότητα. Αρχίστε να νοιώθετε τις γεύσεις πρώτα στη γλώσσα και μετά στον ουρανίσκο σας για 2 δευτερόλεπτα το πολύ, πριν το καταπιείτε. Στη γεύση σας πρέπει να κυριαρχεί η αίσθηση του παχύρευστου με συνεχή εναλλαγή της γλυκόπικρης γεύσεως. Όταν το λάδι είναι αγουρέλαιο, δηλ. από πράσινο καρπό, κυριαρχεί η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση και είναι χαρακτηριστικό της «κορωνέϊκης» ποικιλίας. Αντιθέτως κυριαρχεί περισσότερο η γλυκιά γεύση όταν ο καρπός είναι ώριμος και μαύρος και συνήθως είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας «Μανάκι».
Επισήμανση1η: Η πικρή-πικάντικη-πιπεράτη γεύση του αγουρέλαιου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα. Αντιθέτως, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αγουρέλαια όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά αλλά περιέχουν περισσότερα πολύτιμα συστατικά καθώς και περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ως γνωστών είναι αντικαρκινικές.
Επισήμανση 2η: Καθώς καταπίνετε το λάδι μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ «κάψιμο» στο λαιμό μας. Αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την ταγγίλα που θα σας αναφέρουμε πιο κάτω. Δεν πρέπει να σας ενοχλήσει καθόλου και ούτε να το λάβετε υπ" όψιν σας διότι όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα (περισσότερο ή λιγότερο) θα σας αφήσουν για λίγο αυτή την αίσθηση. Αντιθέτως, αν στη γεύση σας αισθάνεσθε δυσάρεστη «ταγγίλα» ή «τσούξιμο». Για ευκολία θυμηθείτε, τι γεύση έχει το λάδι που βγαίνει στο πιάτο από τηγανισμένες μπριζόλες αν τις φάτε την επομένη ημέρα, ή φέρτε στο νου σας, όταν φάτε κακής ποιότητος τυρόπιτα, μπουγάτσα κλπ. Αν νοιώσετε στο στόμα σας δυνατή και αφόρητη πικρή γεύση, όπως όταν καταπίνετε ένα πικρό φάρμακο ή γκράπες (γρέϊπ-φρουτ) χωρίς ζάχαρη Αν σας βγαίνει στη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή στα χείλη αίσθηση από παλιόνερα, λυπαντικά, απορρυπαντικά Τότε πρόκειται για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καλό είναι να το αποφύγετε.
3ο Βήμα-χρώμα
Ενώ το χρώμα δεν αποτελεί άμεσο κριτήριο της ποιότητος του ελαιολάδου εντούτοις από αυτό καταλαβαίνουμε αν το ελαιόλαδο είναι φρέσκιας σοδειάς. Το χρώμα, είτε πρασινωπό είτε χρυσοκίτρινο, στα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πολύ έντονο, ζωηρό και ζωντανό με μια ελαφρά διάθλαση όταν φωτίζεται, σαν μια απαλή θαμπάδα (όχι θολούρα).
Αντιθέτως, αν το λάδι έχει εκτεθεί σε μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά το καλοκαίρι, είτε έχει παλιώσει (δεν γίνεται όπως το παλιό κρασί), τότε «κόβει», δηλ. το χρώμα και η πυκνότητά του αδυνατίζουν. Το λάδι γίνεται τόσο διάφανο που βλέπεις μέσα από το μπουκάλι, σαν να σας δίνει την αίσθηση του χρωματισμένου νερού.
|
Many of you have found yourself in the unfortunate situation to buy oil paying for the fresh extra virgin olive oil but have noticed that finally got "pig in a poke ." Then we will give you some simple instructions - steps that you are able to discern the quality of the oil you buy. Principle : "The oil we understand the nose and tongue . Not with the neck . " So said the old farmer with unerring experience and you should not forget , that simply put the oil you choose, look good odor and taste not as if it's hot ... in our neck . 1st step - OdorWith reverence and love blessed in product approaching our noses almost touching the mouth of the pot with the oil and trying literally , with half-closed or closed eyes , to " suck " with consecutive two - three breaths , all the smell. Let your imagination run and form Mental pictures . If the oil is fresh , you will be inundated with vibrant flavors of olive and nature , as it came at the time of the oil mill . Those who have an increased sense of smell perfume can remind you and fruit Note: If the aroma is pleasant, your nose will not get enough to suck . However, if you come annoying odors that remind mold, spoiled cheese , stale or burnt oil or Earthy then start wary of the " oil" to be agorasetedioti is neither virgin nor extremely fresh. To help you remember how smell the oil from a candle when it ends or how smell the oil that you have forgotten for more than a year in a tin or bottle . Unpleasant odors are an important disadvantage of oil and products such odors should be avoided. Practically, if the odor is unpleasant , your nose will be ' flooded ' , you start trouble in the second inhalation and will " ask " to move away from oil . Step 2 - FlavorPlace in a small glass of olive oil. The method we're testing the oil with your finger is not sufficient for reliable conclusions . We make sure the oil is not frozen during the test. For this reason " embrace " the glass with the palms for 1-2 minutes to raise the temperature and to release more components of oil . Then try small sips with your tongue fill your entire oral cavity . Begin to feel the flavors language first and then your palate for 2 seconds at most before you swallow it . Your taste is predominant feeling the thick continuous alternation of bittersweet taste . When the oil is green olive oil , ie green fruit , dominated by bitter - spicy - peppery taste and is characteristic of " Coroneiki " variety. Rather more dominant sweet flavor when the fruit is ripe and black and is usually characteristic of the variety ' Manaki ". Episimansi1i : The bitter - spicy - peppery flavor of green olive oil is characteristic of extra virgin olive oil and in no case, however , is not considered a defect . Instead, you should know that the green olive oil is not only more durable but contain more valuable components and more antioxidants , which are known as anticancer . Mark 2: As you swallow the oil can feel a slight "burning" in our neck . This has nothing to do with the disagreeable that you mention below. You should not bother you at all and neither can get into " your account because all the fresh oil ( more or less) will leave you for a while this feeling . Conversely , if the taste you feel uncomfortable " disagreeable "or" tingling ". for ease remember what flavor is the oil that comes to the plate of fried steaks if you eat the next day, or bring to mind when you eat corny pie , pies , etc. If you feel in your mouth can taste bitter and unbearable as when you swallow a bitter medicine or grappa ( pomelos ) unsweetened If your going out on the tongue, palate or lips feeling of palionera , oils , detergents Then it comes to anything other than extra virgin olive oil and it is advisable to avoid . Step 3 - colorWhile color is not a direct test of the quality of the oil , however we understand it if the oil is fresh crop . The color , or greenish or golden yellow in fresh olive oil is very strong , lively and vibrant with a light refraction when illuminated , like a soft haze ( no blur ) . Conversely, if the oil is exposed to high temperatures , especially in summer , or has aged (no such old wine) , then " cut ", i.e., the color and density slimmer . The oil becomes so transparent that you see through the bottle , as it gives you the feeling of the colored water |
Related Posts
Christmas boat tradition makes a comeback in Greece
Christmas trees, more than anything else, signify the festive holiday season across the globe. But in Greece, a small, Mediterranean country with...Read more
Χιλιάδες Αγιοι Βασίληδες στους δρόμους, παρά τη βροχή/Thousands of Santa Claus on the streets, despite the rain
Με ομπρέλες στα χέρια οι 3.000 Αη Βασίληδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Χανίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης Santa Run που πραγματοποι...Read more
Έθιμα από την Κρήτη/Traditions in Crete
Το ποδαρικό είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα και στην Κρήτη. Ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει με το πόδι του στο σπίτι μετά την είσοδο του ν...Read more
Κι άλλο βίντεο γάμου ... αλά ελληνικός κινηματογράφος!/And another wedding video ...like Greek cinema!
Το ένα μετά το άλλο, τα ζευγάρια, αποφεύγουν τα "τετριμμένα" τη σπουδαιότερη ημέρα της ζωής τους. Έτσι εντοπίζουν ένα ενδιαφέρον - συνήθως και...Read more
Καλικάντζαροι/Kallikantzaros
Ελληνική δοξασία (αρχαίας καταγωγής) «δαιμόνιων» που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου - 6 ...Read more
Ερωτόκριτος - Ο Επαναστάτης/Erotokritos - The Rebel
Ο Ερωτόκριτος είναι μία έμμετρη ιστορία που συντάχθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Αποτελείται από 10.012 (οι τελε...Read more
Τρώτε σαν (παλιοί) κρητικοί για να ζήσετε πολλά χρόνια!/Eat like (old) Cretans to live many years!
Κρητική διατροφή. Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας συναινούν, η λογική υπερθεματίζει, αλλά και η επιστήμη δεν πάει πίσω. Μια πρόσφατη έρευνα έ...Read more
Yotam Ottolenghi visits Crete - A very interesting documentary
Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες/ Melomakarona vs Kourampiedes
Our Christmas sweets!! Τα Χριστούγεννα είναι πλέον γεγονός και τα μελομακάρονα με τους κουραμπιέδες, αποτελούν τους πρωταγωνιστές στην ομάδα...Read more
Φέτα Καναδά και κρητικό λευκό τυρί…/Canada's feta and and Cretan white cheese ...
Με αφορμή τον «πόλεμο» που μαινόταν προσφάτως για την προστασία του ονόματος «Φέτα» στον Καναδά θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις: Όπως πιθ...Read more
Η κρητική διατροφή κατακτά τα...Ηνωμένα Έθνη!/The Cretan diet conquers ... United Nations!
Ελληνική και ειδικότερα κρητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών ...Read more
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.