10:30 μ.μ.
0

Είναι ο γηραιότερος ευρύτερα στην περιοχή, είναι ένα φαινόμενο στους καιρούς που η θνησιμότητα θεριεύει, δεν έχει τα… ιδιαίτερα στη διατροφή του αλλά «ότι βρει» στο τραπέζι γιατί «είναι καλόφαγος», είναι πειθαρχημένος και στέλνει μήνυμα στους νέους για να ζήσουν πολλά χρόνια: «Να μην κάνουν καταχρήσεις, να δουλεύουν, να μην καπνίζουν και να πηγαίνουν με τσι γυναίκες κανονικά!»
Στη γειτονιά του τα «Γουμενιανά» των Ακουμίων, ο λεβεντόκορμος γέροντας, ο γενναίος της ζωής που ανακάτεψε τα επαγγέλματα σαν τα… πουκάμισα, κατάφερε και αυτό είναι το μεγάλο του κέρδος, εξομολογείται, που «διάθεσε τη ζωή του στη μόρφωση των πέντε του παιδιών» και δεν τα «άφησε να γίνουν γεωργοί», αλλά να φύγουν και να προκόψουν.
Τώρα, έχοντας κάνει το χρέος του ως γονιός, μένει στο σπίτι παρέα με τις αναμνήσεις του και ακολουθεί κάθε μέρα το ίδιο δρομολόγιο, στον κήπο, στο σπίτι και στο τέλος στο καφενείο ως εξπέρ παίκτης στην… ταβλομαχία! Έτσι φεύγουν οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια για το «βράχο» με την καρδιά αεικίνητου δουλευτή…

ΔΕ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ…

Τα φάρμακα για θεραπεία δεν τα γνώρισε, παρά τώρα λαμβάνοντας ένα χάπι, εξ ανάγκης, και αυτό το καταπίνει με το στανιό! Ίσως, εκείνο που τον βάζει κάτω πιο πολύ, είναι η μειωμένη ακοή και τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν τα δέχεται «γιατί βουίζουν». Ήταν αγρότης, ήταν κυνηγός «με 61 άδειες κυνηγιού», ήταν φούρναρης στο χωριό του, ήταν τσαγκάρης, ήταν καφετζής, ήταν και έμπορος και ζωέμπορος. «Είμαι βίος και πολιτεία, ούλα τα επαγγέλματα τα ‘χω κάμει στο χωριό», θα πει χαριτολογώντας!
«Εγώ εγεννήθηκα το ‘16», αρχίζει να ξετυλίγει τη βιογραφία του. «Μια φορά εγλεντίζαμε και πριν το φούρνο σε αυτό το σπίτι είχα καφενείο. Οι Γερμανοί είχανε φυλάκιο στο χωριό, ήρχουνταν τη νύχτα με ξυπνούσανε, μου λέγανε «βίνο-βίνο» και χωρίς να ντυθώ των έπαιζα τη λύρα. Στσι αγγαρείες στο Τυμπάκι εγώ δεν επήγαινα παρά μια φορά και ούλες τσι άλλες πλέρωνα χωριανούς και κάνανε τα μεροκάματά μου…»
Μαγαλοκρασοπαραγωγός και νοικοκύρης, παρήγαγε το χρόνο στις εποχές της νιότης του οκτακόσια κιλά κρασί, και ως έμπορος αγροτικών προϊόντων για δέκα χρόνια συγκέντρωνε ετησίως από 300 έως 400 τόνους χαρούπι. Ως φούρναρης «πήγαινε δεκαπέντε χρόνια το ψωμί στον Άρδαχτο», ως τσαγκάρης κατασκεύαζε «κρητικά υποδήματα» και ως ζωέμπορος έφτανε «με τα πόδια στο Τυμπάκι», διανύοντας ποδαρόδρομο εβδομήντα χιλιόμετρα, οδηγώντας εκεί ένα κοπάδι με γουρούνια για να τα πουλήσει! Κι όλα αυτά, για να μη «ληφθεί πράμα το σπίτι και τα κοπέλια μου», λέει, ριζωμένος στην αρχή ότι «η δουλειά χορταίνει τον άνθρωπο».

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ Κάθε μέρα δεν του λείπουν τα χιλιόμετρα και «κόβει ίσαμε είκοσι» στο δρόμο! Απαραιτήτως, όταν γυρίσει το απόγευμα από τη δουλειά, όπως συνέβαινε και με όλους τους παλιούς δουλευτάδες,… ξεκουράζεται καταπίνοντας ένα ποτηράκι τσικουδιά. Ο ίδιος περιγράφει στο MadeinCreta την καθημερινότητά του:
«Σηκώνομαι το πρωί στις 7.30-8.00, τρώγω μέλι με ψωμί, πίνω πορτοκαλάδα και καφέ και φεύγω για το περβόλι που το φυτεύω όλο το χρόνο, για να το ποτίσω και να το περιποιηθώ. Έρχομαι στις 12 το μεσημέρι και τρώγω ότι βρω, πατάτες, ψάρι, κρέας, ότι υπάρχει στο τραπέζι! Είμαι καλόφαγος και δεν θέλω ιδιαίτερα.
Κοιμούμαι μια-δυο ώρες το μεσημέρι, και ύστερα θα σηκωθώ και θα πάω πάλι στο περβόλι για να περβολαρέψω! Θα γυρίσω στο σπίτι και θα κατεβώ στο καφενείο για να παίξω τάβλι. Δεν με πιάνει κανείς στο τάβλι και είμαι ο καλύτερος ταβλαδόρος! Θα γυρίσω στο σπίτι στις 7.30-8.00 το βράδυ και θα φάω πάλι. Κάθε μέρα θα πιω ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή και τέσσερα ποτηράκια κρασί, δυο το μεσημέρι και δυο το βράδυ, στο φαγητό. Μου δίνει δύναμη…»
Δεν αλλάζει πόντο από το καθημερινό του πρόγραμμα ο ήρωας των 97 χρόνων. Οι πνεύμονές του έβαλαν για σαράντα ολόκληρα χρόνια στις κυψέλες τους νικοτίνη, όμως μια μέρα έκοψε το κάπνισμα μαχαίρι! Εξομολογείται σήμερα ότι «αν συνέχιζε να καπνίζει θα είχενε από χρόνια ποθάνει». Ήπιε για το καλωσόρισμα σαν… νερό μαζί μας ένα ποτηράκι από το κρητικό νέκταρ, βρήκε δυο τσουβάλια και έφυγε για το περιβόλι. Δυο ώρες μετά γύρισε, φορτωμένος με τα ζαρζαβατικά που μάζεψε και πήρε τον ανήφορο για τα «Γουμενιανά», ακουμπώντας στη μπαστούνα του.
It is the oldest widely in the region, is a phenomenon of the times the mortality grow big , does not have ... especially in the diet but that ' find ' on the table because " foodies is " disciplined and sends a message to young people to live many years " do not abuse , to work , not to smoke and to go with qi normal women ! "In the neighborhood of the " Goumeniana " We hear of the leventokormos elder brave of life mingled professions like ... shirts , managed and this is the big profit, he confesses that "placing his life to the education of his five children "and not the " leave to become farmers , " but to leave and thrive .Now , having done his debt as a parent , stay at home along with the memories of each day and follow the same route , garden , home and end the cafe as an expert player on ... tavlomachia ! So leave the hours , the days , the years for the " rock " in the heart restless worked ...
DOES NOT MEET THE MEDICINES ...
Drugs for treatment did not knew , despite now taking a pill , by necessity , and it swallows the stanio ! Perhaps , what puts him down the most, is hearing impaired and hearing aids not accept them "why are booming ." He was a farmer, was a hunter " with 61 hunting permits ," was a baker in the village , was a shoemaker , was a cafe owner , was a merchant and dealers. "I am life and state , gums professions I got cameos in the village ," he will say jokingly !"I egennithika the '16 ' begins to unravel his biography . "Once eglentizame before the oven in this house I had coffee . The Germans had an outpost in the village , irchountan night wake me up , told me " vino - vino " and without dress playing the lyre . Stsi chores in Tibaki epigaina despite me not once and scars qi plerona other villagers and the wages they made me ... "Magalokrasoparagogos and homemaker , produced at the time of his youth ages eight hundred pounds of wine , and as a trader of agricultural products for ten years gathered annually from 300 to 400 tons of carob . As a baker ' go fifteen years in Ardachto bread "as manufactured shoemaker ' Cretan shoes 'and handlers enough " walk in Tibaki ' , covering seventy kilometers of walking , driving there with a herd hogs to sell ! And all this , not to " take stuff home and my girlfriend ," he says , rooted in the principle that "the work is pleasant man ."
THE DAILY OF MAKROZOIAS 

Every day not missing mileage and " cuts till twenty" on the road ! Essentially , when you turn the evening from work, as did all the old hard workers ... resting swallowing a glass of raki . He describes the MadeinCreta his daily routine :" I get up in the morning at 7.30-8.00 , eat honey with bread , orange juice and drink coffee and I'm off to the orchard to the plant throughout the year, to irrigate and to pamper . I come at 12 noon and eat that I find , potatoes , fish , meat , that 's on the table ! I am a foodie and I do not want much.Koimoumai a couple of hours in the afternoon , and then I'll get up and go again into the orchard to pervolarepso ! You go home and get down to the cafe to play backgammon .No I get one on the board and I am the best tavladoros ! I'll be back home at 7.30-8.00 pm and will eat again . Every day I will drink a small bottle of raki and four glasses of wine , two at noon and two in the evening , the food. It gives me strength ... "No change in point of his daily program , the hero of 97 years . The lungs put for forty years in their hives nicotine , but one day he quit smoking knife ! Confesses today that "if you continue to smoke eichene years pothanei ." Drank welcome as water ... us a glass of Cretan Nectar , found two sacks and went to the orchard . Two hours afterward returned , laden with vegetables which gathered and took uphill for ' Goumeniana " touching the clubs .

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
09 10