2:56 μ.μ.
0

Παρακολουθώντας τα στατιστικά στοιχεία των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τα Χανιά, θα μπορούσε με ευκολία να πει κανείς ότι ο δημοφιλής προορισμός της Κρήτης αποτελεί την παραθεριστική κατοικία των απογόνων των Βίκινγκ.
Ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τις τρεις πρώτες θέσεις σε επίπεδο εθνικοτήτων των τουριστών καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, στα Χανιά στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Σκανδιναβοί. Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, πρώτη αγορά είναι η Νορβηγία με 92.002 αεροπορικές αφίξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου και μερίδιο αγοράς 19,2% επί του συνόλου των αφίξεων από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο των Χανίων, δεύτερη αγορά η Δανία με 63.561 αφίξεις και μερίδιο 13,2% και τρίτη αγορά η Σουηδία με 63.033 και μερίδιο 13,1%. Η Αγγλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μερίδιο αγοράς 10,5%, η Γερμανία στην έκτη θέση με μερίδιο 6,5% και η Ρωσία -με πολύ μικρό μερίδιο της τάξης του 4% - μόλις στην ένατη θέση.
Να σημειωθεί ότι τη φετινή σεζόν ο συνολικός αριθμός των τουριστών από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία αλλά και τη Φινλανδία, που θα επισκεφθεί τη χώρα μας, θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση ξεπερνώντας το 1 εκατ.
Φέτος τα Χανιά περιλαμβάνονται, γενικότερα, στους προορισμούς της χώρας με τις υψηλότερες αυξήσεις αφίξεων ξένων τουριστών. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 20,2% φθάνοντας σε 487.324 έναντι 405.261 την ίδια περίοδο του 2012. Τον Ιούλιο η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 17,6% φθάνοντας σε 176.261 έναντι 149.878 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, τα Χανιά είναι παραδοσιακά αγαπημένος προορισμός των Σκανδιναβών τουριστών. Μάλιστα, επισημαίνει πως πολλά ξενοδοχεία της περιοχής κατασκευάσθηκαν με τις προδιαγραφές που ήθελαν οι Σκανδιναβοί, όπως με δίχωρα δωμάτια κ.ά., ενώ τα εστιατόρια έχουν προσαρμόσει τα μενού τους στις γαστρονομικές τους προτιμήσεις.
Επίσης, σημειώνει ότι συνήθως τα Χανιά επισκέπτονται ζευγάρια και οικογένειες από τις σκανδιναβικές αγορές και ζητούν περισσότερο ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών. Συνήθως μένουν 8 με 9 ημέρες. Το πακέτο για μία εβδομάδα διακοπές στη χώρα μας, που περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό, και το οποίο πωλείται στις σκανδιναβικές αγορές, συνήθως φθάνει έως και 900 ευρώ το άτομο.
Φέτος στην αιχμή της τουριστικής σεζόν πετούσαν στα Χανιά από τη Νορβηγία αεροπλάνα από 9 αεροπορικές εταιρείες. Αντίστοιχος αριθμός εταιρειών συνέδεε αεροπορικώς τα Χανιά με τη Σουηδία και τη Δανία. Οι βασικότεροι tour operators οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις σκανδιναβικές αγορές είναι η Apollo Kuoni, η Τui Nordic και η Ving. Στις αρχές του 2014 θα πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη έκθεση για τον ελληνικό προορισμό στις σκανδιναβικές αγορές, που θα προβάλει το τουριστικό προϊόν, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία μας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
09 10