9:26 π.μ.
0


Ο Αζοριάς είναι το όνομα ενός ευδιάκριτου, στρογγυλευμένου, δίκορφου λόφου που δεσπόζει στον κόλπο του Μεραμπέλλου, ανατολικά του χωριού Καβούσι. Πρόκειται για στρατηγική θέση σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, πάνω στο φυσικό πέρασμα από την πεδιάδα του βόρειου τμήματος του Ισθμού της Ιεράπετρας στις κοιλάδες που δημιουργούν τα βουνά Καψά και Παπούρα του ορεινού όγκου της Θρυπτής.
 
Ο Αζοριάς συνδέεται, φυσικά, με τους σημαντικούς παράκτιους και εσωτερικούς εμπορικούς και επικοινωνιακούς δρόμους, καταλαμβάνοντας στρατηγική θέση στη βόρεια άκρη του Ισθμού της Ιεράπετρας, πραγματικός «διάδρομος» μεταξύ Αιγαίου και Μεσογείου.
 

6ος π.Χ. αιώνας
Η ανασκαφική έρευνα στον Αζοριά ξεκίνησε με κύριο στόχο τη διεύρυνση της φύσης της αρχαϊκής εγκατάστασης στην Κρήτη, εστιάζοντας σε μια σημαντική περίοδο πολιτισμικής αλλαγής, γύρω περίπου στον 6ο π.Χ. αιώνα, που θεωρείται κρίσιμο χρονολογικό κενό, πραγματική «περίοδος σιωπής» ή ακόμη μια δεύτερη «σκοτεινή περίοδος».
 
Η περιοχή δεσπόζει στην πεδιάδα του
Καβουσίου, την οποία κάποιοι μελετητές έχουν συνδέσει με τα εδάφη της «Λάρισα» που αναφέρει ο Στράβωνας (ΙΧ 5.19), πόλη που εγκαταλείφθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή στο πλαίσιο του συνοικισμού της Ιεράπετρας. Αν και ο Στράβωνας είναι, προφανώς, πολύ νεότερη και χρονολογικά ασαφής πηγή για αυτήν την πολιτική ένωση, η τοπογραφία της πεδιάδας του Καβουσίου - ως ευδιάκριτα χωριστή τοπογραφική επέκταση της πεδιάδας του Ισθμού - έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ακριβώς επειδή ο αρχαίος γεωγράφος υπογράμμισε ότι η πεδιάδα κάτω από την εγκαταλειμμένη πόλη στην εποχή του ονομαζόταν ακόμα «Λαρισία». Φυσικά πολλές διαφορετικές θέσεις έχουν προταθεί για ταύτιση με την αρχαία Λάρισα (όπως οι σύγχρονες θέσεις Κεντρί, Ανατολή και Βαϊνιά).
 
Επεκτατικές αξιώσεις
Διακόσια χρόνια μετά την εγκατάλειψή του, ο Αζοριάς ξανακατοικήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στον 3ο αι. π.Χ. Η νέα αυτή εγκατάσταση φαίνεται ότι περιοριζόταν στην κορυφή της νότιας Ακρόπολης, αν και υπάρχουν στοιχεία μερικής επαναχρησιμοποίησης των αρχαϊκών ερειπίων του νοτιοανατολικού κτηρίου, ως αποθέτη απορριμμάτων και πρόχειρων κατασκευών.
 
Ο 3ος αι. π.Χ. είναι κρίσιμη περίοδος διακρατικών ανταγωνισμών με πρωταγωνιστές στην περιοχή τη Λατώ και την Ιεράπυτνα, που προέβαλαν εδαφικές αξιώσεις. Το βόρειο τμήμα του Ισθμού της Ιεράπετρας, η πεδιάδα του Καβουσίου και ο λιμένας του Θόλου μπορεί να είχαν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις επεκτατικές αξιώσεις της Ιεράπυτνας απέναντι στη Λατώ και στο ενδιαφέρον της για τον έλεγχο τόσο των βοσκοτόπων όσο και των λιμενικών εγκαταστάσεων κατά μήκος της ορεινής ενδοχώρας του Ίστρου και της Ολέρου.
 
Μια ελληνιστική φρουρά στον Αζοριά, που βρίσκεται στο στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι μεταξύ του Ισθμού και των βουνών της δυτικής Σητείας, των ακτών του βορρά και του νότου, θα μπορούσε να προστατεύει ή να εποπτεύει τα συμφέροντα της Ιεράπυτνας στα βόρεια παράλια - την ανατολική άκρη των αμφισβητούμενων εδαφικών αξιώσεων, που δεν επιλύθηκαν παρά μόνο με τις διακρατικές συνθήκες του 2ου αι. π.Χ.
 
Γενικότερα, ο Αζοριάς θεωρείται μια θέση ευρύτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί η διαρκής κατοίκησή του από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο, στην εποχή του Χαλκού και την εποχή του Σιδήρου, έως τον 5ο π.Χ. αιώνα.
 

 
Στο φως πολλά μυστικά
Η πρώτη συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε από το 2002 έως το 2006, υπό τη διεύθυνση των Λευτέρη Χατζόπουλου (Donald Haggis) και Margaret Mook από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, με άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, της ΚΔ' Εφορίας Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου για την Προϊστορία του Αιγαίου στην Ανατολική Κρήτη.
 
Τα επόμενα χρόνια, από το 2006 έως το 2012, ήταν η περίοδος της μελέτης, δημοσίευσης και συντήρησης. Φέτος ξεκίνησε η δεύτερη φάση ανασκαφής που θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2013 - 2017). Στην ανασκαφή συμμετέχουν εκτός από είκοσι αρχαιολόγους με βοηθούς, πενήντα εθελοντές φοιτητές αρχαιολογίας από Αμερική, Αυστραλία, Σκοτία, Αγγλία και Γαλλία, 16 εργάτες και 4 γυναίκες για την πλύση των οστράκων.
 
Ο διευθυντής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Λευτέρης Χατζόπουλος μίλησε για την φετινή ανασκαφή η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Φέτος κάναμε στρωματογραφικές τομές για να αποκαλύψουμε τις πρώιμες φάσεις του οικισμού και την εξέλιξη της πόλεως.
 
Ψάχνουμε και διερευνούμε πώς ήταν η μετάβαση από τον οικισμό της Εποχής του Σιδήρου μέχρι την Αρχαϊκή Εποχή και να κατανοήσουμε το μέγεθος της αλλαγής. Σε τομές που ανοίξαμε φέτος φαίνονται τα εντυπωσιακά θεμέλια της Αρχαϊκής Εποχής. Μας κάνει εντύπωση το μέγεθος της εργασίας της Αρχαϊκής Εποχής και οι αλλαγές που έχουν γίνει από την εποχή του Σιδήρου.
 
Τα ευρήματα
Από τα σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφής είναι μία μεγάλη πήλινη βάση κρατήρα και ένα μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο από μάρμαρα του Αιγαίου ή από την Αττική. Τα περιρραντήρια ήταν μαρμάρινες λεκάνες με νερό, στημένες κοντά στους βωμούς και χρησίμευαν στον τελετουργικό καθαρμό των πιστών και το ράντισμα των θυμάτων (όπως ο σημερινός αγιασμός).
 
Σε μεγάλο δωμάτιο με αγγεία αποκαλύφθηκε καμίνι αγγειοπλαστικής που χρονολογείται στις αρχές του 7ου αιώνα. Από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης αποκαλύψαμε 4 δωμάτια από ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο ή ένα μεγάλο σπίτι. Δεν έχουμε μελετήσει ακόμα τα ευρήματα».
 
Η ιστορία της έρευνας στον Αζοριά
Η τρέχουσα έρευνα στον Αζοριά έχει τις ρίζες της στην εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα που διεξήχθη στην περιοχή του Καβουσίου από τον αρχαιολόγο Λευτέρη Χατζόπουλο (Donald Haggis) μεταξύ του 1989 και του 1992. Η επιφανειακή έρευνα κατέδειξε διασπορά μικρών εγκαταστάσεων της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (περίπου 1200-700 π.Χ.) στην ευρύτερη περιοχή του Αζοριά. Η εγκατάλειψη αυτών των οικισμών φαίνεται να συμπίπτει με μια μεγάλη ανάπτυξη της εγκατάστασης στον Αζοριά, η έκταση της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 150 στρέμματα κατά τον 7ο - 5ο αι. π.Χ.
 
Η θέση είχε αρχικά ερευνηθεί από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Ηarriet Boyd το 1900, η οποία είχε ξεκινήσει εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στην ανατολική Κρήτη, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ανασκάπτοντας έναν αριθμό αρχαίων θέσεων στο Καβούσι.
 
Παρόλο που ο Αζοριάς έγινε γρήγορα γνωστός ως μεγάλο αστικό κέντρο που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά την αρχαϊκή περίοδο, από τις πρόσφατες ανασκαφές προέκυψαν νέα στοιχεία για πρωιμότερες φάσεις και δραστηριότητες. Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα οικισμού της τελικής Νεολιθικής, καθώς και σποραδικές ενδείξεις (επιφανειακά όστρακα ή τυχαία ευρήματα) για την ύστερη Προανακτορική (ΠM III-MM IA) και τη Νεοανακτορική περίοδο.
 
 
Δημόσιοι χώροι
Οι δημόσιοι χώροι στο κέντρο της αρχαϊκής πόλης περιλαμβάνουν:
Ένα συγκρότημα που ονομάστηκε "Ανδρείον", αποτελούμενο από αποθηκευτικούς χώρους και τρεις κουζίνες, οι οποίες συνδέονται μέσω ενός πρόπυλου και ενός προθαλάμου με μια τραπεζαρία, και εσωτερικά δωμάτια που χρησιμοποιούνταν για σπονδές και προσφορές.
Στα ευρήματα από το συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης οβελοί, θραύσματα σιδερένιων όπλων, τμήματα ασπίδας και τμήματα χάλκινου κρητικού κράνους, που ανήκει σε τύπο γνωστό ήδη από το Αφρατί και τον Πρινιά.
 
Το Μνημειακό Δημόσιο Κτήριο (το λεγόμενο Πρυτανείο) που ήταν προφανώς μια πρώιμη αίθουσα τελετών ή συμποσίων, με αναβαθμούς για καθίσματα και ένα βοηθητικό κτήριο εξοπλισμένο για αποθήκευση για την προετοιμασία τροφής.
 
Ακριβώς στο βόρειο τοίχο του Μνημειακού Δημόσιου Κτηρίου, υπάρχει διμερές ιερό της ύστερης αρχαϊκής εποχής. Είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα πόδιο και είναι προσιτό μέσω εισόδου με κλίμακα στα δυτικά. Το νότιο δωμάτιο έχει κεντρική πετρόκτιστη εξέδρα ή ένα βωμό και μια εστία.
 
Διασκορπισμένα πάνω και γύρω από το βωμό βρέθηκαν δύο μικροσκοπικοί σκύφοι, ένα μικροσκοπικό χάλκινο κύπελλο, τρεις ραβδωτές βάσεις και 14 πήλινα αντικείμενα.
 
Τα ειδώλια
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο κυλινδρικά τροχήλατα ειδώλια, δύο δαιδαλικά ειδώλια, μια δαιδαλική πινακίδα φτιαγμένη με μήτρα, ένα ζωόμορφο ειδώλιο και τέσσερα χονδροειδή χειροποίητα γεωμετρικά ειδώλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ανθρωπόμορφα ειδώλια είναι γυναικεία. Στα ευρήματα από το δωμάτιο περιλαμβάνονται επίσης μια χάντρα γυαλιού, ένα υφαντικό βάρος (σφονδύλι), ένα κομμάτι διπλωμένου χάλκινου ελάσματος και διάφορα θαλάσσια κοχύλια.
 
Αποκαλύφθηκαν, επίσης, ένας χαυλιόδοντας κάπρου και ένα θραύσμα κρανίου. Ο γειτονικός αποθηκευτικός χώρος, στα βόρεια, έδωσε ποικίλη κεραμική του τέλους του 6ου και των αρχών του 5ου αι. π.Χ. Ενδιαφέρον εύρημα, τέλος, ήταν ένας γεωμετρικός κρατήρας.
 

 
Οικιακή χρήση
Οι αρχαϊκές οικίες, που έχουν αποκαλυφθεί σε έξι σημεία του χώρου, δείχνουν μια στενή και ομόκεντρη τοποθέτησή τους σε συνάφεια με τις δημόσιες κατασκευές στην κορυφή της νότιας Ακρόπολης και με τάσεις επέκτασης και στη βόρεια Ακρόπολη.
 
Οι οικίες στον Αζοριά αντιπροσωπεύουν ενδιαφέρουσες παραλλαγές στο σχέδιο. Στα περισσότερα παραδείγματα ο αποθηκευτικός χώρος γειτονεύει άμεσα με την κύρια αίθουσα, ενώ η κουζίνα είναι ξεχωριστή κατασκευή, μερικές φορές ακανόνιστου σχήματος και προσβάσιμη από το κύριο κτίσμα μέσω ενός προαυλίου.
 
Από πλευράς ευρημάτων συνήθως οι κύριες αίθουσες αποδίδουν κύλικες, σκύφους, υδρίες και αμφορείς, καθώς επίσης και μικρούς διακοσμημένους πίθους, ενώ οι αποθήκες φαίνεται ότι λειτουργούσαν ως κελάρια, που περιείχαν τον εξοπλισμό για την πόση και το φαγητό. Ωστόσο, κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελεί η αποθήκευση τροφίμων σε μεγάλους πίθους.
 
Στις κουζίνες υπάρχουν πάγκοι εργασίας, ενώ βρίσκουμε και σύνολα λίθινων εργαλείων και άλλον οικιακό εξοπλισμό, όπως τρίφτες τυριών, καθώς και πλούσια σειρά αγγείων για αποθήκευση, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της τροφής.
 
Τα υπολείμματα τροφών είναι ποικίλα και συμπεριλαμβάνουν ελιές, σταφύλια, σιτάρι, αμύγδαλα, διάφορα δημητριακά και όσπρια, ενώ στα ζωικά υπολείμματα συγκαταλέγεται ο χοίρος, το πρόβατο, η αίγα και σημαντική ποσότητα ψαριών. Στα ευρήματα, τέλος, συγκαταλέγονται γεωργικά εργαλεία και αναθηματικά πλακίδια.
 
Επίσης, έχει αποκαλυφθεί ελαιοτριβείο αρχαϊκής περιόδου με μικρή αποθήκη με δύο μικρούς μυλόλιθους. Στη νοτιοδυτική πλαγιά του Αζοριά ανασκάφηκε μικρός θολωτός τάφος το 2006 που αποτελεί τμήμα των καταλοίπων της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.
The Azorias is the name of a conspicuous, rounded , DIKORFO hill overlooking the Gulf of Mirabello , east of the village of Kavoussi . It is strategically located three kilometers from the sea, on the natural passage from the plain of the northern part of the Isthmus of Ierapetra in the valleys that create mountains capsule and Papoura the massif of Thripti .
 
The Azorias is , of course, the major coastal and inland commercial and communicative streets , occupying a strategic position at the northern end of the Isthmus of Ierapetra real " corridor" between the Aegean and Mediterranean.

6th BC centuryExcavations in Azorias started with the main aim of the expanding nature of archaic facility in Crete, focusing on an important period of cultural change around about the 6th century , considered critical chronological gap, real " silent period " or even a second "dark period" .
 
The region dominates the plain ofKavoussi , which some scholars have linked the territories of " Larisa " mentioned by Strabo ( IX 5.19) , a city that was abandoned at an unknown time in the context of the settlement of Ierapetra. Although Strabo is obviously much younger and chronologically vague source for this political union , the topography of the plain of Kavoussi - as distinctly separate topographic extension of the plain of the Isthmus - has attracted the interest just because the ancient geographer emphasized that the plain beneath the abandoned town in his time still called " Larisa ". Of course many different locations have been proposed for identification with the ancient Larissa ( such as modern center positions , East and Vainia ) .
 
expansionist claimsTwo hundred years after dropping the Azorias reoccupied for a short period in the 3rd century . B.C. This new facility seems confined to the top of the Southern Acropolis , although there is evidence of partial reuse of ancient ruins of the southeast building , as depositor waste and shoddy construction.
 
The 3rd century . B.C. critical period interstate rivalries starring in Lato and Hierapytna , put forward territorial claims. The northern part of the Isthmus of Ierapetra , the plain of Kavoussi and port of the Dome may have particular strategic importance to the expansionist claims of Ierapytna towards Lato and interest in checking both pasture and port facilities along the mountainous regions of Istria and the Olerou .
 
A Hellenistic garrison in Azorias , located at strategic crossroads between the Isthmus and the mountains of Sitia west , the coast of north and south, could protect or supervise the interests of Ierapytna the north coast - the eastern edge of disputed territorial claims not resolved only by transnational conditions of the 2nd century . B.C.
 
Generally, a place considered Azorias wider archaeological interest , since it has been established continuous habitation from the Late Neolithic period to the Bronze Age and the Iron Age to the 5th BC century.


 
To light many secretsThe first systematic excavation started from 2002 to 2006, under the direction of Lefteris Hatzopoulos (Donald Haggis) and Margaret Mook from the University of North Carolina, USA , licensed by the Ministry of Culture , under the auspices of the American School of Classical Studies Athens, XXIV curators and the Institute for Aegean Prehistory in Eastern Crete .
 
The following years , from 2006 to 2012 was the period of the study , publication and maintenance . This year launched the second phase of excavation that will last five years ( 2013-2017 ) . The excavation involved except twenty archaeologists assistants fifty volunteers archeology students from America, Australia, Scotland, England and France , 16 laborers and 4 women to wash the shells .
 
The director of the excavation , archaeologist Lefteris Hatzopoulos talked about this year's excavation which is almost complete. "This year we stratigraphic sections to reveal the early stages of settlement and development of the city.
 
Searchers are exploring how was the transition from the settlement of Iron Age to the Archaic Period and understand the magnitude of change. In an area where we opened this year shows the impressive foundations of the Archaic Age. So surprising the amount of work the Archaic period and the changes made by the Iron Age .
 
findingsAmong the important findings of this year's excavation is a large crater on clay and marble archaic perirrhanterion of marble or Aegean from Attica . The perirrantiria was marble basins with water, staged near the altars and served in the ritual cleansing of the faithful and the sprinkling of victims ( such as the current sanctification ) .
 
In a large room with kiln pottery vases discovered dating back to the early 7th century. On the north side of the Acropolis uncovered four rooms of a large public building or a large house. We have not yet studied the findings . "
 
The history of research in AzoriasThe current research Azorias has its roots in extensive fieldwork conducted in the area of ​​Kavoussi by archaeologist Lefteris Hatzopoulos (Donald Haggis) between 1989 and 1992 . The field survey showed proliferation of small plants of early Iron Age (ca. 1200-700 BC) in the vicinity of the Azores. The abandonment of these settlements seems to coincide with a major deployment of applications in Azorias , the extent of which is estimated at about 150 acres in the 7th-5th century . B.C.
 
The position was originally researched by American archaeologist Iarriet Boyd in 1900 , which had begun extensive archaeological research in eastern Crete, under the auspices of the American School of Classical Studies at Athens , excavating a number of ancient sites in Kavoussi .
 
Although Azorias quickly became known as a major urban center that has experienced significant development during the Archaic period, from the recent excavations new evidence for earlier phases and activities . For example, uncovered remains of a settlement of the final Neolithic and sporadic indications (surface shells or incidental findings ) for the late Prepalatial ( EM III-MM IA) and the New Palace period .

 
public spacesThe public spaces in the center of the archaic city include :A group named " Andrion " , consisting of storage rooms and three kitchens, which are connected via a propylon and an antechamber with a dining room, and rooms was used for libations and offerings.The finds from the band also included spits , scrap iron weapons , parts and pieces of a bronze shield Cretan helmet , belonging to a type known as early as fluffy and Prinias .
 
The monumental public building (called Prytaneion ) who was apparently an early hall or banquet , terraced for seats and an auxiliary storage building equipped for preparing food.
 
Just on the north wall of the monumental public buildings , there parted sanctuary of the late Archaic period . It is constructed on a podium and is accessible through input range to the west. The southern room has central stone platform or an altar and a goal.
 
Scattered on and around the altar found two tiny bowls , a small bronze cup , three fluted bases and 14 pottery .
 
figurinesAmong them, two cylindrical roller figurines, two Daedalian figurines, a daedalic plate made ​​in a mold , a zoomorphic figurine and four coarse geometric handmade figurines. It is worth noting that all anthropomorphic figurines are female . The finds from the room also included a glass bead , a fiber weight ( spindle whorl ) , a piece of folded copper strip and various sea shells.
 
Revealed also a boar tusk and a fragment of skull. The nearby storage area to the north , gave varied pottery of the late 6th and early 5th century . B.C. Interesting finding , finally , was a geometric crater .


 
domestic useArchaic houses , which have been discovered in six points , indicates a narrow and concentric placement in connection with public works on top of South Acropolis and tending to expand and North Acropolis.
 
The houses in Azorias represent interesting variations in the project. In most examples the storage space directly adjacent to the main room , while the kitchen is a separate building , sometimes wonky and accessible from the main building by a courtyard .
 
In terms of findings usually the main halls attach cups , bowls , urns and amphorae, as well as small decorated jars and warehouses appeared to act as cellars , containing equipment for drinking and eating. However , the main feature is the storage of food in large jars .
 
The kitchens are workbenches and find sets and stone tools and other household equipment such as cheese graters and rich series of vessels for storage, cooking and consumption of food.
 
The food scraps are diverse and include olives , grapes , wheat , almonds, various cereals and pulses , while the animal remains among the pig , sheep , goat and a significant amount of fish . These findings finally include agricultural tools and votive tiles.
 
Also , it has been revealed mill archaic with small warehouse with two small millstones .On the southwestern slope of Azorias small domed tomb was excavated in 2006 which is part of the record of the early Iron Age .

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
09 10