Οι μικροί μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου πάτησαν σταφύλια στην αυλή του σχολείου! Οι δάσκαλοι εμπνεόμενοι από πρόγραμμα που υλοποιείται στη Β' τάξη Δημοτικού πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ένα πατητήρι και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναβιώσει το έθιμο , αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου κ. Μανόλης Καλογιαννάκης.
Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί από τους δασκάλους τους στις τάξεις και είχαν έρθει προετοιμασμένοι με κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Είχαμε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο πατητήρι από ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι και φροντίσαμε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για να υλοποιηθεί η δράση. Όσα παιδιά το επιθυμούσαν μπορούσαν να μπουν στο πατητήρι και να πατήσουν σταφύλια με το γνωστο παραδοσιακό τρόπο, σημειώνει ο κ. Καλογιαννάκης. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να οικοιοποιηθούν τα παιδιά με όλη αυτή τη διαδικασία. Θέλαμε να γνωρίσουν την πορεία και την εξέλιξη από το αμπέλι στην παραγωγή των προιόντων. Στις τάξεις τους είχαν ενημερωθεί για το αμπέλι και την ιστορία του, είχαν ανατρέξει στη μυθολογία και στο Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της ευθυμίας! Επίσης, είχαν ενημερωθεί για τη διαδικασία της ζύμωσης και ό,τι ακουλουθείται ώστε να γίνει ο μούστος κρασί, προσθεσε ο κ. Καλογιαννάκης Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά κεράστηκαν με τα σχετικά προιόντα. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, υπήρχαν σταφύλια, σταφίδες, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, είπε κλείνοντας ο κ. Καλογιαννάκης. |
The young students of the 9th Primary School Heraklion stepped grapes in the school yard ! Teachers inspired by a program implemented in the second graders took the initiative and created a wine press and the right conditions to revive the custom , says school director Manolis Kalogiannakis .
The students were told by their teachers in classrooms and had come prepared with appropriate clothing and shoes. We had built a makeshift winepress of a large wooden barrel and made sure to have everything necessary to carry out the action . Find kids wished could enter the wine press and pressed grapes with traditional way , notes Mr. Kalogiannakis . The aim of this action was to oikoiopoiithoun children with this whole process . We wanted to know the progress and development of the vine in the production of goods. Their ranks were informed of the vineyard and its history, had visit the mythology and Dionysus , god of wine and merriment ! They were also informed about the process of fermentation and what akouloutheitai to become the must wine, added Mr. Kalogiannakis At the end of the event children kerastikan with relevant products . In collaboration with the Association of Parents and Guardians , there were grapes , raisins, jelly and moustokouloura said closing Mr. Kalogiannakis . |
prismanews.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου